Sådan bruger du krympeflex til el isolering

Krympeflex er med længder det bedste materiale til at isolere kabler og ledninger. Udover at skabe en pæn opdeling af kablerne med bundling/farvekodning heraf, så er krympeflex også med til at gøre isoleringen langt mere sikker, eftersom fugt, snavs og andre kemikalier bliver afskærmet. Materialet er yderst alsidigt og fleksibelt, hvilket gør det ideelt til enhver reparation eller isoleringsopgave af kabler og ledninger.

krympeslanger

Jeg har strikket en lille guide sammen herunder, og til den skal du bruge en krympeslange, varmekilde samt det beskadiget kabel eller det, som du blot ønsker at isolere.

Er du i tvivl om, hvor du kan købe krympeflex og helt mere specifikt en krympeslange, så findes der heldigvis mange forhandlere. Er du privatperson, så bør du kunne købe materialerne i et normalt byggemarked eller isenkræmmer. Hvis du derimod er elektriker eller i det hele taget bare erhvervsdrivende, så kan du handle BTB med virksomheden Cabicon. På deres webshop finder du et bredt sortiment af krympeflex produkter i alle former, størrelser, farver og længder. Med en stabil samarbejdspartner har du ligeledes mulighed for at købe ind i større mængder og spare penge.
Uanset hvilket projekt eller opgave du skal udføre, så vil du kunne finde krympeprodukter både på nettet og i fysiske butikker til formålet.

Processen

Først og fremmest skal du selvfølgelig anskaffe en krympeslange, som nævnt er et meget alsidigt materiale, der kan beskytte dine ledninger eller kabler mod hårde vejrforhold, slitage og kemikalier. Slangen kan ligeledes bruges til farvekodning og bundling, hvis der er behov for det.
Selve proceduren ved el isolering eller reparation er relativ simpel, men det er vigtigt, at du har valgt den rette slange. Du skal vælge en krympeslange, som passer til dit projekt størrelsesmæssigt. Det betyder at slangen skal have den rette pasform efter selve krympningen, hvilket vil sige den skal være større end det område du gerne vil dække til.

Jeg kan anbefale at købe en der er væsentlig større, da du altid kan skære krympeslangen til. Den skal ca. skæres til, så den har omkring ¼ overskydende slange til overlapningen af kablerne eller ledningerne. Husk på at krympeslangen jo krymper (ca. 5-7 %), så tag derfor ligeledes højde for det.

Når du har skåret din slange til, så er næste step i processen at påføre den over det ønsket område. Når du har dækket kablerne med slangen, så er det tid til at gå i gang med krympefasen, hvor du skal opvarme krympeflexen. Det er her du skal bruge en fast varmekilde såsom en varmepistol eller lignende, så du kan fastholde en kontrolleret varme. Hvis du ikke bruger en kontrolleret form for varmekilde, så vil der givetvis komme ujævnheder eller fejl i dine isoleringer. Husk at dobbelttjek specifikationerne på din krympeslange eller hør din forhandler ad før brug, så du ved hvilken temperatur krympen begynder.

For at undgå så mange fejl i isoleringen eller reparationen, så bør du starte med at krympe fra den ene ende til den anden. Du varmer slangen op indtil, at krympen bliver ensartet – dvs. når formen svarer til det overdækkede område. Afslutningsvis når du har opnået den rette pasform, så skal du stoppe varmekilden og vente til isoleringen er afkølet.

Det var mere eller mindre det – god fornøjelse!