Genopladelige batterier vs almindelige

Batterier findes næsten i alt. De findes i alt fra en mobiltelefon til et høreapparat. I dag er der ikke meget, der drives uden et batteri. Der findes to batterityper, nemlig genopladelige batterier og engangsbatterier. Genopladelige batterier er gået hen og blevet en ny teknologi som mange gør sig brug af. Ja, hvorfor købe utallige almindelige batterier, når man kan genoplade batterier? Et batteri består af to poler, der er mærket med et (+) og den anden side er mærket med et (-). Mange foretrækker engangsbatterier, da de mener, at det er mere effektivt for ting, der skal bruge meget strøm, hvorimod det genopladelig batteri kan miste sin strømkraft gennem tiden. Genopladelige batterier finder vi bl.a. i mobiltelefonen, computeren m.m. hvorimod almindelig batterier bruges til fjernbetjeningen, trådløse lamper osv. Forneden får du en kort beskrivelse af fordelene og ulemperne ved det genopladelige batteri og almindelig batteri.

Det genopladelige batteri

De første genopladelige batterier blev brugt til bærbart udstyr. De bedste genopladelige batterier er kendt som Lithium-ion batterier, som er hidtil den hurtigst voksende og mest lovende batteriteknologi. Der findes i hovedtræk tre typer genopladelige batterier, som du bør kunne kende, hvis du vil have mest muligt ud af din forbrugerelektronik.

Der findes det man kalder nikkel-cadmium batterier, som er meget stabile, men har dog en ulempe ved at cadmium-krystallerne giver batteriet en lade-hukommelse. Det vil sige, at hvis batteriet ikke aflades og oplades fuldt ud hver eneste gang, så mister det kapacitet.

Nikkel-batterier er også velkendt. Nikkel-batterier har ikke den besværlige lade-hukommelse, men snarere en højere energitæthed. Dog har nikkel-batterier en kortere levetid.

Til sidst har vi med Lithium-ion batteriet at gøre. Lithium-ion batteriet har en række fordele, men dog også nogle indbyggede ulemper. I et Lithium-ion kan man pakke langt mere strøm sammen på en mindre plads. Desuden kan de også oplades hurtigere. Lithium-ion batteriet har dog en begrænset levetid, som ikke er afhængig af brugen af det. Det mister omkring 20% af sin kapacitet hvert år, uanset hvor godt man plejer batteriet.

Almindelig batteri

Almindelige engangsbatterier findes også i forskellige typer. Husholdningsbatterier er den mest kendte batteritype, som anvendes. De anvendes f.eks. til radioer, kameraer, lommelygter og lignende. Derefter findes også det alkaliske batteri, som har en høj strømmodstand og energitæthed. Desuden har det også en lang levetid. Brunsten batterier er ikke ret stort eller hyppigt i Danmark, dog anvendes det til det samme som husholdningsbatterierne, cykellygter og legetøj. Almindelige batterier er altså bedst, hvis det skal bruges i lang tid med sikkerhed. Det er altså en bedre idé at bruge engangsbatterier til f.eks. lys og lignende, da styrken af batteriet bevares. Det genopladelige batteri vil altså gå hen og svække strømmængden med tiden.

opadelige batterier